EELCO HORVERS

HET DRAAIT OM OPRECHT LUISTEREN. DAT IS MIJN PASSIE.

Vaak zijn we in ons leven op zoek naar één ding: erkenning. We willen gezien, gekend en gehoord worden. Die strijd ken ik. En als ik één ding ontdekt heb is het dat je niet hoeft te zoeken. Jouw (eigen)wijsheid, jouw betekenis, jouw verhaal is er al. Als je maar bereid bent om goed te luisteren. Bij Portretmakers helpen we je je verhaal te onthullen en te bewaren.

dennie-van-diesen-portretmakers
Na-5-dagen-weg-geweest-bijna-terug-e1612107543778

EEN ROOD HOOFD

Mijn moeder vertelt nog regelmatig dat ik op de kleuterschool het hoogste woord had. Ik vertelde heel de dag verhalen. Iedereen luisterde met open mond. Maar niemand kon mij verstaan. Mijn spraak was nog niet goed genoeg ontwikkeld. Hoe anders was dat op de middelbare school. Herken je dat? Een bordbeurt bij Frans, voor de klas, en dan vragen beantwoorden op het bord. Heel de klas kijkt naar je. Je kan het nooit goed doen. Als je alles weet ben je een studiebol, als je niets weet word je uitgelachen. Het enige wat ik kreeg was een rood hoofd.

LUISTEREN NAAR WAT ER WEL EN NIET GEZEGD WORDT

Veel later werkte ik als docent in het beroepsonderwijs, en nog later als voorlichter bij een gemeente. Uiteindelijk werd ik zenleraar en ging ik trainingen geven. En door deze ervaring leerde ik uiteindelijk dat het niet gaat om wat ik zeg of wat ik onderwijs, het draait om luisteren. Oprecht luisteren. Luisteren naar wat er wel en niet gezegd wordt. En dan hoor je zoveel meer.

Na-5-dagen-weg-geweest-bijna-terug-e1612107543778
Na-5-dagen-weg-geweest-bijna-terug-e1612107543778

DOEN WAAR JE VAN DROOMT

Heel mijn leven ben ik nieuwsgierig geweest naar het verhaal van anderen. Ik was fan van ‘Zomergasten’, genoot van het programma ‘24uur met’ en droomde ervan om presentator van zo’n programma te worden. Ik stelde me ten doel om levensdocumenten te maken. Inmiddels heb ik een boek geschreven met verhalen van gewone mensen en een aantal mooie podcasts opgenomen.

De strijd om erkenning belemmert ons wel eens om te doen wat je voelt dat goed is of waarvan je droomt. Maar ik weet nu dat het goed voelt om verhalen op te halen. Om mensen te helpen hun eigen echte verhaal te laten vertellen. Door oprecht te luisteren.

Daarom ben ik Portretmaker, om te luisteren.