Welke soorten podcasts zijn er allemaal?

Van interviews tot storytelling: de verschillende soorten podcasts

Welke soorten podcasts zijn er allemaal? Als maker kun je niet alleen variëren met onderwerpen, maar ook met de manier waarop je jouw persoonlijke boodschap wil overbrengen. Benieuwd naar welke podcastvorm het beste bij jouw verhaal past? We zetten een aantal soorten podcasts op een rijtje. 

Het interview

Misschien wel de populairste podcastvorm die er is: een interview met een of meerdere gasten over een onderwerp of de actualiteit. Een goede spreker met een interessant verhaal kan een meerwaarde voor jouw podcast zijn, omdat het een nieuwe zienswijze op jouw verhaal geeft. Het vinden van een goede gast kan een uitdaging zijn, maar is in vele gevallen de moeite waard. 

De chatcast

Met meerdere experts aan tafel praten over een onderwerp of de actualiteit. De chatcast is makkelijk in te plannen en voor te bereiden. Door meerdere, persoonlijke visies over een bepaald onderwerp krijg je een lekkere dynamiek in de podcast. Houd er rekening mee dat het langer zal duren voordat luisteraars zich verbonden voelen met een chatcast, omdat luisteraars nog niet meteen weten of jouw chatcast de moeite waard is. 

Storytelling

Neem de luisteraar mee in jouw verhaal (waargebeurd of niet). Met een spannend verhaal, goede voorleesstem en cliffhangers voor de volgende aflevering hangen je luisteraars ongetwijfeld aan je lippen. Tegelijkertijd is het de podcastvorm die de meeste voorbereiding vraagt met veel onderzoek en een goede planning. Ook is storytelling minder geschikt voor het overbrengen van een product of dienst. 

Educatieve podcasts

Een belangrijk doel van mensen om naar een podcast te luisteren is om iets te leren. Naar verwachting zullen steeds meer podcastluisteraars deze eis stellen, waardoor deze podcastvorm verder zal groeien. Via een educatieve podcast kan jij jouw luisteraars bijspijkeren over een complex onderwerp of lastige kwestie. De leerdoelen worden wel heel belangrijk in jouw podcast. Hier moet goed over nagedacht worden. 

Cross-over

Misschien denk je bij jezelf: een podcastvorm is niet genoeg. Gebruik dan meerdere vormen door elkaar! Ga bijvoorbeeld na een interview met een expert over onderwerp X op pad voor een reportage over datzelfde onderwerp. De variatie in jouw podcast houdt jouw publiek langer vast dan alleen een interview. Uiteraard zorgen meerdere podcastvormen voor meer voorbereiding. 

Zo heeft iedere podcastvorm zijn voor- en nadelen en is het ene onderwerp beter geschikt voor een interview dan voor een storytelling podcast. De mogelijkheden zijn groot en wellicht worden er in de toekomst nieuwe vormen van podcasts uitgevonden.