videoportret-renske-portretmakers

videoportret Renske: hopelijk het beste interview van mijn leven

De telefoon ging.. het was Jet Parlevliet. “Ik ben een crowdfunding gestart voor een ongeneeslijk zieke vriendin genaamd Renske. Kan Portretmakers een videoportret van haar maken? Dit voor haar dochtertje en dierbaren.”

In een razendsnel tempo zijn we aan de slag gegaan, want er was haast bij. Renske’s gezondheid gaat namelijk met de dag achteruit. Een project waar elke seconde telt. Haar zus Imke werd ons eerste contactpersoon en hielp ons in het proces.

De voorgesprekken met dierbaren

We startten 2 weken geleden ’s ochtends om 8 uur en gingen door tot 11 uur ‘s avonds. We hadden voorgesprekken met moeder en vader, haar man, de oppas van vroeger, haar neefje van 14 en natuurlijk haar zus en overige geliefden. We haalden anekdotes, foto’s en mooie muziek op over Renske.

Op voorverkenning

Vervolgens gingen we in het weekend voor de opnames ‘op voorverkenning’ voor het maken van een technisch plan bij Renske thuis. We willen de beelden natuurlijk zo mooi mogelijk maken. Hierbij is het noodzaak om het huis van Renske in kaart te brengen. Dit voor ‘het perfecte plaatje’.

Renske gaat achteruit, gaat de opname nog wel lukken?
Nog geen 4 dagen later bouwden we een studio op bij Renske in haar huiskamer met als doel om het videoportret op te nemen.

Wat een rollercoaster was het voor Renske. In de tussentijd moest ze ineens terug opgenomen worden… men stopte met de chemo’s en alle overige behandelingen die haar leven moesten verlengen. “Het is op”, kreeg ze te horen… Uitbehandeld.

Wij gooiden onze planning om en wisten even niet of het videoportret door kon gaan…

In het verleden zijn we namelijk al een paar keer ‘te laat’ geweest’. Alle voorgesprekken hadden dan plaatsgevonden… de persoon in kwestie overleed dan al voordat we de opname konden doen, waar het juist om draait: het videoportret.

De opname van het videoportret

Uiteindelijk wist Renske met oerkracht thuis te komen! WAT EEN BIKKEL. Ze moest en zou haar woorden delen met haar dierbaren en met name met haar dochtertje.

Renske was nog geen 30 minuten thuis en direct startten we met de opnames van het videoportret. Joost – één van onze Portretmakers – en cameraman Davey Wagemakers gingen aan de slag. 

De montage 

Uiteindelijk is Davey in een razendsnel tempo aan de slag gegaan met het ‘editen’ van het videoportret. In slechts vier dagen non-stop editen leverden wij het videoportret af bij bij Imke. 

Samen kijken met familie en vrienden

Renske heeft het videoportret (nog) samen met familie en vrienden afgelopen weekend kunnen kijken. Een mooi moment met al haar dierbaren om haar heen.