Ik maak teveel content! Ik mis het maken van (echte)verhalen. 

Een bijzondere ontmoeting! Vandaag in de studio Bastiaan Meijer, voor mij sinds kort, één van de beste podcast hosts/interviewers van Nederland. Hij maakt de PodBast. Een fantastische podcast waarin hij bekende Nederlanders op een prachtige manier interviewt over hun weg naar succes. 

Siem van der Kaa, onze journalistiek stagiair die nu al een goede interviewer is, interviewde hem in onze studio. Een interview over interviewtechniek. En daar blinkt Bastiaan in uit.  

Vanuit @Podcast Studio Brabant is Siem gestart met een podcastreeks genaamd ‘Het Podcast Wapen’. 

In deze reeks helpen we beginnende podcasters door onder andere te praten over:

  • Geluid en techniek;
  • Interviewtechniek;
  • Marketing rondom een podcast;
  • Type podcasts, opgenomen op locatie of in een studio;

En nog veel meer antwoorden op vragen die je wellicht als startende podcastmaker hebt. 

 

Ik maak teveel content! Ik mis het maken van (echte)verhalen. 

 

Soms ontmoet je mensen die je herinneren aan je missie. Bastiaan heeft dit ongemerkt bij mij gedaan. 

Ruim 7 jaar geleden startte ik de Ongekend Talent Podcast. Ik heb deze reeks ongeveer twee jaar geleden onderbroken, doordat ik met het opzetten van het mooie bedrijf Portretmakers bezig was, en ik een podcast bedrijf opzette en ik de host ben van andere podcasts. 

 

De Ongekend Talent Podcast is/was een autobiografische Podcast met succesverhalen over vallen en weer opstaan, met mooie tips en tools voor de luisteraar. 

 

Deze podcast deed ik met zoveel aandacht en bezieling. Het duurde verscheidene dagen om alles voor te bereiden. Soms moest ik mensen benaderen voor een persoonlijke boodschap die ik tijdens de opname aan mijn gast wilde laten zien. Op een scherm toverde ik foto’s en video’s tevoorschijn en ik liet muziek horen.

Al met al, was de voorbereiding echt key!

Dit alles om de diepte in te gaan, eerlijk, puur en écht! Wauw. 

 

Bastiaan doet dit ook met zijn prachtige PodBast en herinnerde mij er in een persoonlijk gesprek aan waarom ik doe wat ik doe. Soms heb je dat even nodig. 

 

PS: ik heb nog een hoop te leren als ik naar zijn PodBast luister. 

 

Waarom hou ik zo van het pure echte verhaal? Verhalen met een autobiografisch tintje. 

 

Aan de ene kant omdat er al zoveel snelle media is. Het eerlijke, echte en pure verhaal dwingt mensen om te vertragen en écht even te luisteren. Dit zijn we een beetje kwijtgeraakt, denk ik. 

 

Daarnaast is er niets mooiers om een (levens)verhaal op te tekenen. Eentje waarbij hij of zij zich comfortabel genoeg voelt om de rauwe randjes bij jou in de podcast te delen. Die leerzame randjes die we allemaal kennen in meer of mindere mate. 

 

Als het gaat om het diepte-interview:

‘Alles wat je aandacht geeft, wordt kunst’. 

 

Zo is dat ook met het maken van een goede podcast. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent, leer de persoon die je gaat interviewen echt kennen en zorg voor een veilige en ontspannen sfeer. Zorg ervoor dat je je interviewgast de aandacht geeft die hij of zij verdient, durf vragen te stellen en zeg wat je denkt te zien gebeuren! 

Er gaat niet zomaar iets mis, je hoeft niet bang te zijn. 

Ik schrijf dit omdat mijzelf realiseerde dat ik dit type interview mis.

De intensiteit van het samen dansen met woorden en energie. 

 

Kleine site-note: uiteraard haal ik enorm veel zingeving uit ons werk met Portretmakers en zet ik mij voor 200% in voor alle projecten die ik doe waaronder andere podcasts. 

Toch maakt het mij het meest aan het kwispelen als ik mooie, intieme, pure en echte verhalen met een autobiografische inslag kan optekenen. 

Bastiaan, ik ben je dankbaar dat je me eraan hebt herinnerd waarom ik doe wat ik het liefste doe. 

Dank voor je mooie lessen, je prachtige PodBast en dat je de moeite hebt genomen om naar onze studio te komen. 

De podcast reeks ‘het Podcast wapen’, gemaakt door Siem, zal zeer binnenkort wekelijks gelanceerd worden. 

Stay tuned.