Podcast apps

De weg naar jouw podcast op Spotify en Apple podcast

Je hebt eindelijk een volwaardige podcast op de planken staan. Opgenomen en tot in de puntjes gemonteerd. Nu rest alleen nog de vraag: Hoe moet ik mijn podcast met de buitenwereld delen? Welke kanalen kan ik inzetten? 

Voor het publiceren van een podcast vragen de grote podcast-apps (Spotify, Apple Podcast etc) helaas niet om dat MP3-bestand dat jij al hebt klaarstaan. Ze vragen om een RSS-feed. Het klinkt misschien alsof er een technisch boekwerk aan te pas komt, maar het is heel eenvoudig. RSS staat voor Really Simple Syndication en het houdt in dat je via een link alle gegevens van je website makkelijk deelt. RSS-feeds worden ook gebruikt voor het publiceren van podcast. 

Hartstikke leuk die RSS-feed, maar hoe kom ik daaraan?

Voor het verkrijgen van een RSS-feed bestaan verschillende podcastwebsites. Springcast en Anchor zijn veelgebruikte tools om jouw podcast de goede weg op te helpen. Na het aanmaken van een account en het uploaden van jouw podcast, wordt automatisch een RSS-Feed aangemaakt. 

Handig, maar wat een hoop podcasthosts. Welke moet ik kiezen?

Ieder podcastbedrijf zou de podcasthost aanraden waar zij het meest bekend mee zijn en iedere website heeft zijn voor- en nadelen. Springcast is een Nederlands bedrijf en het creëert voor jouw podcast meteen een website. Ook geeft het interessante statistieken hoe succesvol jouw podcast is. Deze service kost wel 7,50 per maand.

Anchor is een subsite van Spotify en is gratis te gebruiken. Anchor draait volledig om het gemak van de gebruiker: een podcast via Anchor komt meteen op Spotify terecht en er zijn makkelijke doorgangen naar andere grote podcastapps. De opbrengsten van een podcast op Anchor zijn wel relatief laag. Kijk welke website het beste bij jou past of wat het ingeschakelde podcastbedrijf gebruikt.

Zijn er nog andere platforms om mijn podcast op te delen?

Het is natuurlijk mogelijk om je podcast ook te delen op SoundCloud en op YouTube. SoundCloud en YouTube maken namelijk geen gebruik van RSS-feeds en moeilijke tussenwegjes. Uploadt je bestand en klaar. Hier zijn wel een aantal kanttekeningen bij te zetten. Soundcloud is een platform dat meer gericht is op muziek, ondanks dat er steeds meer podcasts op Souncloud komen. YouTube kan ook een mooi platform zijn om jouw podcast te delen, maar hierbij is beeld noodzakelijk. De podcast moet dus gefilmd worden, of voorzien worden van een foto die bij de podcast past.