Eerst het videoportret, daarna chemo

“Bij de volgende chemo verlies ik mijn haar. Laten we dat videoportret maar snel opnemen, dan zien mijn 3 kinderen en mijn dierbaren mij in ieder geval zoals ik was… Het kan nog weken of maanden duren, misschien één jaar. Er is gewoon niet meer zoveel hoop, er moet een wonder gebeuren”, aldus Robert.

Afgelopen weekend namen wij een videoportret op met de 46-jarige, ondanks zijn ziekte, goed gehumeurde Robert van der Linden.

Het blijft voor ons een uitdaging om in relatief korte tijd een beeld te krijgen van onze geportretteerde. Vaak is er haast, veel emotie en is het voor dierbaren niet altijd makkelijk om over iemand te praten die terminaal is. Toch verbazen wij ons over hoe krachtig mensen in zo’n situatie kunnen zijn, ook in dit geval. Slechts 1,5 week geleden kregen wij een Facebook bericht van Caroline, de vrouw van Robert. De volgende dag belden we. Een paar dagen later sprak Dennie op één dag 2 van zijn beste vrienden, zijn moeder en Caroline. Hij wilde alles over hem weten: vakanties, kattenkwaad, die eerste date en nog veel meer om een prachtige nagedachtenis te creëren voor zijn dierbaren.

Op een zaterdag zat Dennie met Robert aan tafel en namen we in onze studio het videoportret op. Er is gelachen en gehuild. Het was alsof Dennie met een goede vriend zat te praten over zijn leven, wat een prachtig mens!

Wij wensen Robert, zijn familie en vrienden heel veel sterkte toe, dat hij nog lang onder ons mag zijn. Wij hopen in ieder geval dat we op deze manier een mooi beeld van Robert hebben kunnen schetsen. Dit beeld zal nooit vergeten worden.

“Onder normale omstandigheden had ik Portretmakers nooit leren kennen. Na alle gesprekken met hen wordt duidelijk dat er heel veel gevoel, gedrevenheid en overtuiging zit in wat ze doen. Ik vind nu wel dat dit voor iedereen, onder vergelijkbare, of heel andere omstandigheden, iets heel moois is, zichtbaar en hoorbaar, om na te laten aan de mensen van wie je het meest houdt, misschien juist zelfs op het moment dat je dit, gedurende onbezorgde omstandigheden, het minst beseft…”, aldus Robert.